Persoonlijke ontwikkeling2019-08-06T13:22:11+00:00

Persoonlijke ontwikkeling

Nadat ik zeven jaar geleden in aanraking ben gekomen met persoonlijke ontwikkeling, ben ik steeds vaker de opgedane kennis en technieken gaan toepassen in mijn dagelijks leven, om mijzelf en mijn leven meer sturing te geven. Naarmate ik steeds meer bedreven raakte in deze ‘materie’, visualiseerde ik almaar vaker hoe ik mijn mooiste leven kon leven.

“Dromen zijn zaadjes van een toekomstige werkelijkheid” – Napoleon Hill

Een van de bekendste zinnen van Walt Disney is: ‘Als je het kunt dromen, kun je het waarmaken.’ Napoleon Hill citeert in Think and Grow Rich: ‘Wat je kunt bedenken kun je waarmaken.’ Bob Proctor, de grote grijze man uit The Secret (2006) zegt ook: ‘Als je het kunt zien in je hoofd, kun je het vasthouden in je hand.’ Zelfs Boedha vertelt in zijn lessen dat we worden ‘gevormd vanuit onze gedachten’. Een van Einsteins bekendste uitspraken was: ‘Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis.’ En ook mijn eigen coach, mentor en teacher Inge Rock heeft er een boek over geschreven: ‘Je wordt wat je denkt.’ Ik ben er in de afgelopen jaren steeds meer achter gekomen dat ik tot veel meer in staat ben dan dat ik met mijn rationele denken had kunnen inbeelden.

Als kind zijnde hebben we grote dromen over wat we later willen worden. Ik droomde er vroeger bijvoorbeeld over om ‘brandweerman of piloot’ te worden. Maar naarmate we ouder worden en we steeds meer beïnvloed raken door onze omgeving – die bijvoorbeeld zegt: ‘Daar ben je niet goed genoeg voor’, ‘Dat kan jij toch niet’ of ‘We maken ons zorgen over wat er later van jou terecht moet komen’ – verdwijnen onze grote dromen, en naarmate de jaren verstrijken komen we steeds verder weg van onszelf te staan. Daardoor krijgen we steeds vaker klachten als: angst, onzekerheid, depressieve gedachtes en gevoelens, burn-out verschijnselen, echtscheidingen, enz…

‘We maken onvoldoende gebruik van het menselijk potentieel. Het onderwijssysteem vernietigt creatief talent, terwijl het in onze moderne wereld gaat om creativiteit en verbeelding.’ – Ken Robinson

Het is makkelijk u te schikken naar wat de maatschappij, uw ouders of uw leraren vertellen. ‘Kies maar voor zekerheid, zodat je een baan hebt en de hypotheek of huur en vaste lasten kunt betalen.’ Dat is een makkelijke en veilige manier van bestaan, maar het is geen écht leven. Leven is zelf ontdekken wat waar is en wat niet. Het is ontdekken wat jezelf wilt en waarom. Het gaat om geestelijke groei die je het pad zal wijzen naar succes en geluk. Waarom stelt niemand je de vraag wat je écht zou willen doen? Het is geen wonder dat er zoveel mensen zijn die hier nog nooit werkelijk over hebben nagedacht. Niemand heeft het je ooit geleerd om zo te denken.

×