NLP-coaching2019-09-09T19:18:41+00:00

NLP-coaching

NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP is in de jaren ’70 ontwikkeld door dr. Richard Bandler en John Grinder. Begin jaren ’70 was Richard Bandler een afgestudeerde computerprogrammeur die geïnteresseerd raakte in persoonlijke ontwikkeling. Hij bestudeerde de psychotherapie en kwam tot de ontdekking dat de meeste psychotherapie volkomen onzin was en nagenoeg geen positieve resultaten opleverde.

Er waren in die tijd echter 2 uitzonderingen: Virginia Satir en Fritz Perls. Zij bereikten juist fantastische resultaten met hun cliënten. Richard Bandler had een praktische insteek door zijn achtergrond als computerprogrammeur en besloot het werk van Satir en Perls te bestuderen. Het was geen eenvoudige taak. Eén van de eerste problemen dat zich voordeed was dat zowel Satir als Perls geen idee had waarom ze zo succesvol waren in de therapiegesprekken. Het bleek vooral hun intuïtie te zijn waardoor ze zich lieten sturen. Toch ontdekte Bandler overeenkomsten in de woorden en lichaamstaal die ze gebruikte in hun sessies. Het werd Bandler duidelijk dat de intuïtie waar ze het over hadden een duidelijke structuur had.

Daarna bestudeerde Bandler de succesvolle hypnotiseur Milton Erickson. Ook hier vond hij weer een duidelijke structuur in het gedrag van Erickson, voornamelijk in de taal die Erickson gebruikte in zijn sessies. Bandler combineerde het succesvolle taalgebruik van Erickson met gedragingen van Satir en Perls waardoor er een nieuwe methode werd geboren: NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

De basis van NLP is het modelleren van succesvol gedrag en succesvolle strategieën kopiëren.

Modelleren is succesvol gedrag in kaart brengen en ontdekken ‘hoe’ succesvol gedrag is opgebouwd. Dit doe je op basis van je zintuigen; wat je denkt, wat je voelt en hoe je communiceert. Op allerlei vlakken past je deze strategieën toe om je eigen gedrag succesvol te maken. NLP is dus geen theoretisch model, maar iets wat je doet.

NLP is vanaf de jaren ’70 continu doorontwikkeld. In de jaren ’90 zijn de modellen van succesvol gedrag omgezet naar succesvolle technieken om grip te krijgen op je eigen gedachten en gedrag. Mensen die één van de eerste boeken van Bandler lezen, zullen merken dat hier nauwelijks door te komen is en niet meer van deze tijd is en niet meer lijkt op de NLP dat Bandler op dit moment traint. En dat is maar goed ook want bij NLP kijken we continu naar het effectiever, handiger en sneller maken van de technieken die we toepassen. We houden dus niet rigide vast aan bestaande technieken, maar durven te spelen te experimenteren en te veranderen als dat een beter resultaat oplevert.

NLP kan heel erg goed worden toegepast tegen angst en onzekerheid. Het kan er o.a. voor zorgen dat je snel nare herinneringen loslaat, stopt met piekeren, een slecht gevoel loslaat, een positieve toekomst voor je gaat zien en succesvol gedrag kunt gaan modelleren.

×